• Löschschaumlabor
    Das Labor Löschschäume findet dieses Jahr im November statt, wobei detaillierte Informationen dem... [mehr]
  • Wissenschaftliche Arbeiten im Wintersemester 20 / 21
    Die Anmeldung für die Wissenschaftlichen Arbeiten am Lehrstuhl für Chemische Sicherheit und... [mehr]
  • Gefährlicher Müll: Lithium-Ionen-Batterien
    Im WDR Lokalzeit Bergisches Land vom 29.09.2020 wird über das Thema Gefährlicher Müll:... [mehr]
  • Vorlesungen des Sommersemesters 2020
    Auf Grund der aktuellen Lage in Bezug auf das Coronavirus hat das Ministerium für Kultur und... [mehr]
  • Brennende E-Autos: Akkus schwer zu löschen
    In den WDR-Nachrichten für Düsseldorf wurde dieser Artikel veröffentlicht.  [mehr]

Field of Expertise

Chair of "chemical safety and fire defence"

To us, chemical safety and fire defense are all operative measures for the interruption or delay of an unintentional occurring chemical reaction and its spatial spread. Furthermore it is the reduction of the impact on human beings, animals, the environment and in particular on physical structures by the avoidance of damages from safety measures.

The main research focuses are:

·         Chemical safety (fire chemistry, chemistry of fire-fighting agents)

·         Organisation and management of the non-police safety sector

·         Fire service science (application and tactics)

Our laboratory provides many opportunities for analytical research of fire processes and burning materials. For instance, analyses can be performed by the following measuring instruments:

·         Gas chromatograph

·         Mass spectrometer

·         Mass Loss Calorimeter

·         Fourier Transform Infrared spectrometer

·         Thermogravimetric Analyzer (TGA)

·         Differential-Scanning-Calorimeter (DSC)

For further information feel free to contact us.

Contact

University of Wuppertal, school of mechanical engineering and safety engineering

Chair: Chemical safety and fire defence

Chairing: Univ.-Prof. Dipl.-Chem. Dr. rer. nat. Roland Goertz, Ltd. Branddirektor a. D.

Gaußstraße 20, 42119 Wuppertal
Phone: +49 202 439-3098